Een veilig Omikron-proof kantoor met iBASX

Nu Nederland langzaam (weer) uit de lockdown-winterslaap komt, stromen de kantoren weer vol. Mensen willen weer op pad, collega’s zien, en effectief samenwerken. Maar daarnaast willen we de verspreiding van de Omikron-variant wel zoveel mogelijk beperken. We willen niet nog een keer in lockdown. En op een uitbraak op kantoor zit ook niemand te wachten.

De werkomgeving zal, zodra de maatregelen versoepeld worden, zo moeten worden ingericht dat het veilig is voor medewerkers, gasten en leveranciers. 1,5 meter afstand is voor nu de norm. Het opnieuw indelen van de werkomgeving kan meer ruimte tussen werkplekken creëren, maar biedt geen garantie voor succes. Het is ook zaak om het aantal personen in een pand goed te monitoren en medewerkers te helpen bij het bewaken van een veilige afstand. Je kunt hierop sturen door duidelijke afspraken te maken om werkplekken alleen beschikbaar te stellen op basis van reservering. Een medewerker mag dan alleen naar kantoor komen als er een werkplek is gereserveerd.

Het systeem

In de normale situatie verzamelt iBASX op basis van sensoren onder meer informatie over de bezetting en benutting van de werkomgeving. Op basis van deze data is het voor gebruikers ook mogelijk om real-time een werkplek of vergaderruimte te reserveren. Zo kan iBASX ingezet worden om afstand te bewaren tussen collega’s. Via het platform zijn alleen werkplekken te reserveren die 1,5 meter afstand behouden. De werkplekken die niet aan deze afstand voldoen zijn simpelweg buiten gebruik en dus ook niet te reserveren. Voor deze toepassing zijn sensoren niet nodig, maar geven wel extra informatie over het daadwerkelijk gebruik van de werkplekken. Een medewerker kan zo vanuit huis een werkplek reserveren voor de dag dat hij of zij op kantoor wil werken. Hij of zij is dan zeker van een werkplek op veilige afstand en heeft – net als de werkgever – de garantie dat er ook niet te veel mensen in het pand zijn. Daarnaast kunnen (gebouw) managers, als er in een pand sensoren hangen, met iBASX controleren of de werkplekken die niet beschikbaar zijn, ook niet worden gebruikt. Op deze manier garanderen we elke medewerker een veilige werkplek en wordt beschikbare kantoorruimte optimaal benut.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als iBASX blogs